Stiri

Banner-Khatib

Luni, 19 martie 2018, Profesorul Oussama Khatib, directorul Stanford Robotic Lab, Stanford University va susține o conferință cu tema - The Age of Human-Robot Collaboration: Deep Sea Exploration.

Evenimentul va avea loc cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare - Clădirea PRECIS, etaj I, camera 105, cu începere de la ora 10:00.

Abstractul conferintei poate fi accesat-  aici

https://cs.stanford.edu/groups/manips/ok.html

banner_Fulbright_001

Comisia Româno-Americană Fulbright anunță deschiderea competiției anuale Fulbright Student Award, ediția 2018-2019, pentru studii sau cercetare la universități din Statele Unite ale Americii.

La această competiție pot aplica studenții aflați în ultimul an de studiu sau  absolvenții de la studii de licență,  master sau doctorat din cadrul universităților de stat sau private acreditate.

Câștigătorii competiției  Fulbright Student Award vor beneficia de următoarele facilități: transport gratuit,  plata taxelor de studiu în limita bugetului stabilit, cărți și alte materiale, asigurare medicală și o bursă pentru un an academic.

Programul are o durată de un an academic (9 luni, începând cu luna august a anului 2018).

Pentru a aplica la acest program, candidații trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate: să aibă cetățenie română – persoanele care dețin green card sau cetățenie dublă (română și americană) nu sunt eligibile, să dețină diplomă de licență/ să fie în ultimul an la studii de licență, master sau doctorat, să cunoască limba engleză.

Persoanele care doresc să aplice la acest program trebuie să completeze un formular online de înscriere, unde vor încărca trei scrisori de recomandare din partea profesorilor sau specialiștilor recunoscuți în România sau în străinătate, precum și o fotocopie scanată a diplomei de licență/masterat/doctorat, însoțită de traducerea acesteia. Toate aceste documente trebuie trimise până la data de 14 mai 2018.

Mai multe informații despre Programul Fulbright Student Award to the United States 2018-2019 găsiți aici sau la adresa: www.fulbright.ro/news/605-fulbright-student-award-to-the-united-states-2018-2019

  AFIS EVENIMENT


Misiunea Fulbright 

 

● de a încuraja și promova schimburile științifice și educaționale;
● de a intensifica înțelegerea reciprocă dintre SUA și România, prin schimburi culturale și educaționale, la nivel academic;
● de a oferi consiliere asupra oportunităților de studiu în Statele Unite ale Americii. 

Fulbright Student Award - burse pentru studii de masterat sau cercetare la universități din Statele Unite ale Americii. Bursa vizează toate domeniile educaționale exceptând medicina clinică si se adresează studenților în an terminal, absolvenților, masteranzilor, doctoranzilor si cercetătorilor români. 

Fulbright Senior (Postdoctoral) Award - se adresează profesorilor, cercetătorilor și profesioniștilor din mediul public și privat din România, cu diplomă de doctorat sau echivalent al acesteia, interesați de un stagiu de cercetare și predare la universități de prestigiu din Statele Unite ale Americii. Bursa vizează toate disciplinele, exceptând medicina clinică. 

Hubert H. Humphrey Fellowship - burse adresate tinerilor manageri din mediul public și privat din România pentru a desfășura activități de dezvoltare profesională la universități de elită din Statele Unite ale Americii. 

Fulbright Scholar-in-Residence (SIR) Fellowship oferă oportunități studenților din exteriorul SUA, inclusiv din România, de apreda în universități, timp de un an academic, în SUA. 

The Fulbright Schuman Awards sunt proiectate pentru cetățenii UE care doresc să studieze, să cerceteze, sau să susțină o prelegere pe o temă relevantă referitoare relației SUA-UE, politicile UE, sau instituțiile UE, pentru perioade de trei și zece luni, la o instituție din SUA. 

Study of the U.S. Institutes for European Student Leaders, un program academic de cinci săptămâni, pentru tineri cu varsta cuprinsă între 18-25. Programul acoperă toate cheltuielile, inclusiv mese, transport, de accident și de boală de asigurări și alte cheltuieli. 

Bursele administrate de Comisia Fulbright din România pentru cetățenii americani

Fulbright Award Student este conceput pentru a oferi oportunități pentru cei care dețin un BS / BA sau masterat, pentru candidații doctoranzi, și de asemenea, pentru tinerii profesioniști sau artiști care studiază, sau efectuează studii de cercetare.

Scholar Award Fulbright este desemnat pentru a oferi oportunități profesorilor și profesioniștilor care au un doctorat sau grad profesional terminal echivalent care doresc să efectueze studii de cercetare într-o varietate de domenii academice și profesionale. 

Programul Fulbright Specialist (PSA) promovează legăturile dintre mediul academic și profesioniștii din SUA și omologii lor de la institutii gazdă din România. 

Programul Fulbright oferă oportunități de schimb pentru cetățeni - cercetători, studenți și profesioniști - pentru studii, cercetare și predare.

Aceste subvenții sunt susținute de SUA și Guvernul României iar acestea sunt acordate ca urmare a unor concursuri deschise.

Foto-SEEMOUS-2018

Universitatea Politehnica din Bucureşti a obţinut în cadrul celei de-a XII-a ediții a Olimpiadei de Matematică a Studenților din Sud-Estul Europei (SEEMOUS 2018), dedicată studenţilor din anii I şi II, două medalii de aur şi trei medalii de argint.

Ediţia din acest an a Olimpiadei de Matematică a Studenților din Sud-Estul Europei (SEEMOUS 2018), dedicată studenţilor din anii I şi II, a avut loc la Iași în perioada 27 februarie - 4 martie 2018. La competiţie au participat studenţi din 21 de universități din Bulgaria, Grecia, România, Argentina, Cehia, Turkmenistan și Rusia, ultimele patru fiind țări invitate. Echipa Universității Politehnica din Bucureşti, coordonată de către Prof. dr. Ioana Luca (Leader) şi Asist. dr. Alexandru Negrescu (Deputy Leader), a obţinut două medalii de aur şi trei medalii de argint.

Problemele au avut un grad ridicat de dificultate, însă studenții noștri au fost la înălțimea așteptărilor. Rezultatele acestora, strâns legate de școlile și liceele din care provin, reflectă faptul că încă avem în jurul nostru tineri valoroși, care trebuie motivați și încurajați să rămână în țară” a declarat Asist. dr. Alexandru Negrescu.

Studenţii medaliați ai UPB 

  • Medalie de Aur – Sebastian Cojocariu, Anul II, Facultatea de Automatică şi Calculatoare;
  • Medalie de Aur – Cristian Pavel, Anul II, Facultatea de Automatică şi Calculatoare;
  • Medalie de Argint – Cosmin Bărăscu, Anul I, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei;
  • Medalie de Argint – Alexandru Adrian Bratei, Anul II, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor;
  • Medalie de Argint – Gabriel Alexandru Peșu, Anul II, Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

Banner-cursuri-luni--februarie

În contextul în care Primăria Generală a Capitalei a decis închiderea şcolilor în perioada 26-27 februarie, ca urmare a avertizării meteorologice de cod portocaliu de viscol şi ninsori, conducerea Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB) a hotărât desfășurarea unui program normal pentru cursurile universitare.

Astfel, studenţii celor 15 facultăţi ale UPB îşi vor continua activitatea educaţională conform orarului universitar stabilit deja, orice posibilă modificare a acestuia urmând să fie anunţată ulterior la nivel instituţional.

Precizarea este dată în contextul în care în presă ar fi apărut informaţii conform cărora luni studenţii UPB nu ar face cursuri din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Foto_medalii_UPB_Bankok_2018

In perioada 1-7 februarie 2018, Consiliul National al Cercetarii din Thailanda a organizat la Bangkok, International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition, IPITEx 2018. Deschiderea oficiala a Salonului de inventii a avut loc in prezenta Prim-ministruui Thailandei, a Secretarului General al Consiliului National al Cercetarii, precum si a altor oficialitati.

Universitatea POLITEHNICA din București (UPB) a participat la salonul de inventica mai sus amintit cu invențiile :

CRANIAL ENDOPROSTHESIS WITH A SLIDING SYSTEM, autori DOICIN Cristian Vasile, ULMEANU Mihaela Elena, ANTONIAC Vasile Iulian, SEMENESCU Augustin, COSTOIU Mihnea Cosmin, MITRICĂ Marian, MURZAC Roman, CHIRTEȘ Alin, DAVIȚOIU Dragoș Virgil and MATEȘ Ileana Mariana

CRANIAL IMPLANT WITH OSTEOINTEGRATING STRUCTURES AND FUNCTIONAL COATINGS autori ANTONIAC Vasile Iulian, MOHAN Aurel, SEMENESCU Augustin, DOICIN Cristian Vasile, ULMEANU Mihaela Elena, CAVALU Simona, COSTOIU Mihnea Cosmin, MURZAC Roman, DOICIN Irina Elena, SĂCELEANU Vicențiu and MATEȘ Ileana Mariana

ESO-TRACHEOSCOPE autori DEMETRIAN Alin Dragoș, SEMENESCU Augustin, CHIVU Oana-Roxana, COSTOIU Mihnea Cosmin, DEMETRIAN Camelia, MATEȘ Ileana Mariana and DUMITRESCU Silviu.

Au participat peste 600 de inventatori – din Romania, Canada, China, Coreea de Sud, Egipt, Indonezia, Macao, Philipine, Singapore, Marea Britanie, Malaezia, Polonia, Taiwan, Iran, Japonia, Rusia, India, Sri Lanka, Hong Kong, Tailanda, Arabia Saudita, Vietnam, Liban.

Sub egida si cu sprijinul Forumului Inventatorilor din România, tara noastra a fost reprezentată la acest eveniment extrem de important organizat in Asia, de o delegatie alcatuita din prof.univ. dr. ing. Daniela Tarniţă (Universitatea din Craiova – conducătorul delegaţiei), prof.univ.dr. Dan Tarniţă (Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova) şi prof.univ.habil.dr.ing.ec. Augustin Semenescu (Universitatea POLITEHNICA din București). Prin brevetele prezentate, cei trei membri ai delegatiei au reprezentat instituțiile de care apartin, precum și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Au fost prezentate 360 de inventii internationale, dintre care 11 inventii au fost ale Romaniei: 3- Universitatea Politehnica Bucuresti, 3- Centrul universitar Craiova, 2- Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași si 3- Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

La acest eveniment profesorul universitar Augustin SEMENESCU a participat cu cele 3 invenții menționate anterior, reprezentând astfel,Universitatea POLITEHNICA din București la unul din cele mai importante evenimente mondiale in domeniu. Invenţiile se referă la domeniul medical, respectiv dispozitive medicale destinate neurochirurgiei (implanturi pentru cranioplastie) si chirurgiei pulmonare.

Endoproteza craniană cu sistem de culisare este destinată reparării defectelor de tip traumă ale cutiei craniene. Principalul element de noutate al invenției constă în faptul că sistemul de fixare nu necesită găurirea cutiei craniene a pacientului, ceea ce permite reducerea duratei de fixare și a duratei procedurii chirurgicale efectuate intra-operator, diminuarea complicațiilor post-traumatice și o recuperare mai rapidă a pacientului. În plus, structura se acoperă cu substanțe bioceramice care accelerează procesul de osteointegrare, iar sistemul de culisare permite adaptarea acesteia la dimensiuni variate ale orificiului traumatismului cranian, ceea ce facilitează producția de serie, menținând caracterul de personalizare în funcție de anatomia pacientului” a declarat Prof.univ.dr.ing.ec. Cristian Vasile DOICIN, Decanul Facultatii IMST, Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti (UPB), coordonatorul echipei de inventatori.

“Invenția a luat 7 premii la International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition (Ipitex 2018 - Bangkok), astfel: British Innovation Award - Association of British Inventors and Innovators, Special Honour of Invention - Toronto International Society of Innovation & Advanced Skills (TISIAS), Special Award & Gold Medal - Malaysian Research & Innovation Society, Honor of Invention and Gold Medal - World Invention Intellectual Property Associations, Genius Award - Citizen Innovation – WE DARE TO DREAM, Gold Medal - National Research Council of Thailand (NRCT), and Special Award & Gold Medal - Delegation of China Association of Productivity Promotion Centers” au precizat S.L.univ. dr.ing.Mihaela ULMEANU-IMST-UPB si Col. Dr. Marian MITRICA, neurochirurg, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” Bucuresti.

Implantul cranian cu structuri de osteointegrare și acoperiri funcționale este o structură de tip plasă, realizată din titan sau aliaje de titan biocompatibile, formată din celule bazale conectate în punți rigide, respectiv flexibile, într-o geometrie tip pânză de păianjen, adaptată suprafeței cutiei craniene, având acoperiri funcționale pe bază de nanoparticule de seleniu și/sau hidroxiapatită cu rol de osteointegrare. Implantul este destinat acoperirii defectului osos cranian și asigură o închidere etanșă a acestuia, este biocompatibil, nu generează artefacte la investigațiile de tip Computer Tomograf și Rezonanță Magnetică Nucleară, este rezistent la variatele solicitări biomecanice și la unele solicitări funcționale și este ușor de manevrat și aplicat. În plus, sistemul de alternare a punților rigide cu cele flexibile permite adaptarea implantului la anatomia pacientului, păstrând caracteristicile mecanice de rezistență” a declarat Prof.univ. habil.dr.ing. Iulian Vasile ANTONIAC, Prodecanul Facultatii SIM, Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti(UPB), coordonatorul echipei de inventatori.

Invenția a luat 4 premii la International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition (Ipitex 2018 - Bangkok), astfel: Gold Medal - National Research Council of Thailand (NRCT), Special Honour of Invention - Toronto International Society of Innovation & Advanced Skills (TISIAS), Special Award & Gold Medal - Malaysian Research & Innovation Society, and Special Award & Medal - Association of Polish Inventors and Rationalizers” au precizat Prof. univ. habil. dr. Simona CAVALU si S.L. univ. dr. Aurel MOHAN neurochirurg, de la Universitatea din ORADEA.

“Eso-traheoscop se referă la un instrument combinat pentru abordul simultan a celor două organe tubulare situate în mediastin (traheea şi esofagul), permiţând manevre simultane şi coordonate asupra peretelui care le desparte. Eso-traheoscopul este constituit din două corpuri cilindrice care se articulează între ele fie de la început, fie după introducerea în trahee, respective esofag, fiecare corp prezintă o fantă sau fereastră (situate vis-à-vis), de dimensiuni suficiente pentru a permite manevre terapeutice adresate peretelui comun eso-traheal cu instrumente lungi, introduce prin cele doua canale de lucru. Logica realizării acestui eso-traheoscop constă în faptul că face posibilă efectuarea de manevre terapeutice simultane, coordonate, pe ambele părţi ale pereteluieso-traheal, facilitate şi de unghiul de articulare al celor două componente ale instrumentului care este reglabil” a declarat S.L. univ. dr. Alin DEMETRIAN, chirurg, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, coordonatorul echipei de inventatori. 

“Invenția a luat 4 premii la International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition (Ipitex 2018 - Bangkok), astfel: Gold Medal - National Research Council of Thailand (NRCT), Special Honour of Invention - Toronto International Society of Innovation & Advanced Skills (TISIAS), Special Award & Gold Medal - Malaysian Research & Innovation Society, and Special Award & Medal - HALLER pro inventio FOUNDATION – Eurobusiness – Hallerau precizat Drd. Ing. Med. Ileana Mariana MATEȘ Facultatea SIM, Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti, si S.L. univ. dr. Silviu DUMITRESCU, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” Bucuresti.

“Rezultate obtinute de inventatorii din ROMANIA sunt unele cu adevărat remarcabile: UPB este singura instituție care a primit Trofeul Salonului “Contribution Award” pentru invențiile prezentate, celelalte trofee fiind înmânate doar șefilor delegațiilor oficiale, iar Trofeul „Cea mai bună invenţie internaţională în domeniul social şi al calităţii vieţii”,singurul trofeu acordat unei invenţii din Europa a fost acordat inventatorilor din Centrul Universitar Craiova, in total delegatia UPB primind 1 Trofeu si 15 premii si medalii internationale, iar delegatia craioveana 1 Trofeu si 9 premii si medalii internationale” a declarat prof.univ. dr. ing. Daniela Tarniţă– conducătorul delegaţiei.

banner_UNIRE_complet

Astazi, 24 ianuarie 2018, se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sau "Mica Unire", unul dintre cele mai importante momente din istoria neamului românesc.

Ziua de 24 ianuarie a rămas vie în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești, ziua în care aniversăm evenimentul fondator al României moderne, cel prin care am devenit o naţiune unită, demnă şi recunoscută în Europa.

Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales şi domn al Munteniei.

Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. În anul centenar al Marii Uniri din 1918, în care întreaga lume este marcată de schimbări majore, avem nevoie de solidaritate, clădită în jurul unor valori și a unor obiective naționale.

Este deopotrivă un an de mare bucurie pentru Universitatea noastră, anul în care aniversăm 200 de ani de la înființarea, de către Gheorghe Lazăr, a primei școli superioare tehnice, cu predare în limba română, la Mânăstirea Sfântul Sava din București.

Unirea Principatelor Române marchează momentul istoric în care oamenii au conștientizat că împreună sunt mai puternici decât separați și că interesele unei națiuni sunt mai presus de interesele individuale. Chiar și în prezent, această lecție continuă să dăinuie și să fie relevantă în viața noastră. Încă învățăm să fim uniți și - mai important - încă învățăm faptul că un popor își poate alege destinul, atât timp cât luptă împreună pentru un scop comun.

La mulți ani tuturor românilor!

Mihnea COSTOIU

Rector

 

 

 

Foto_rector_CESAER

Premiera în învățământul tehnic superior românesc – Rectorul Universității POLITEHNICA din București, domnul Mihnea Costoiu, ales membru în Boardul Conferinței universităților tehnice din Europa – CESAER

Este pentru prima data în istoria învățământului superior tehnic romanesc când un rector este ales director în boardul celei mai prestigioase asociații a universităților de inginerie din Europa – CESAER.

CESAER cuprinde cele mai importante instituții de învățământ superior tehnic din Europa, fiind înființată în urmă cu 26 de ani.

Zilele acestea rectorul UPB, domnul Mihnea Costoiu, a participat la prima reuniune a boardului asociației, desfășurată la Universitata Stratchlyde din Glasgow, Scoția.

Reuniunea s-a concentrat pe realizarea unui Manifest, adresat societății europene, actorilor economici, politici, sociali, care subliniază necesitatea implicării universităților în mecanismul evoluției societății.

În cadrul acestui Manifest, domnul rector Mihnea Costoiu a propus inițierea unui exercițiu de calcul al costurilor pe care le implică programele de educație STEAM (Sciences, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) la nivel național. Ca mecanism de suport, domnul Mihnea Costoiu susține demararea unei campanii politice care are drept scop alocarea unui procent semnificativ mai mare din PIB pentru învățământul superior, care să fie investit în educație pentru perioada 2018-2019.

Mai mult, rectorul UPB a subliniat necesitatea colaborării membrilor asociației CESAER cu mediul de afaceri și sectorul industrial pentru obținerea unor rezultate tangibile la nivel economic și social. În cadrul acestui parteneriat, vectorul fundamental este reprezentat de dezvoltarea competentelor profesionale relevante pentru secolul XXI.

În urma aplicației depuse în anul 2016, UPB a fost selectata să organizeze Conferința anuală CESAER, în octombrie 2018, fiind pentru prima dată cand o universitate românească găzduiește această conferință.

Conferinta CESAER va face parte din seria de evenimente care va marca anul acesta împlinirea a 200 de ani de existență a Universității POLITEHNICA din București.

Pagina 1 din 35