Mesajul Presedintelui

Vă așteptăm să descoperiți Universitatea Politehnica din București

Nu putem prezice viitorul, dar putem ajuta la formarea acestuia.
Lumea este creaţia Minții oamenilor.
Ken Robinson

Foto_Presedinte_Senat

Inteligenţa umană este singura resursă inepuizabilă capabilă să modeleze lumea în care trăim.

Educaţia, creativitatea, cultura, tradiţiile, credinţele, valorile şi experienţele umaniţăţii, ideile şi inovaţiile construiesc lumea în care trăim.

Nu întâmplător am început cu educația pentru că de aici pornim fiecare să ne realizăm drumul în viață, să ne folosim inteligența, creativitatea și imaginația în a face „o lume ieșită din mințile noastre”.

Trăim intr-o lume cu schimbări imprevizibile, a căror frecvenţă şi amplitudine generează provocări fără precedent. Ca să putem face faţă acestor provocări trebuie să dezvoltăm propriile noastre capacităţi și să folosim întregul potenţial intelectual pe care îl avem.

Educaţia ne ajută să descoperim și să evoluăm prin cunoaştere, pentru a fi compatibili cu lumea scoasă din minţile noastre.

Cu certitudine, educaţia şi pregătirea profesională reprezintă cheia viitorului, iar în acest context tehnologiile sunt determinante pentru evoluţia omenirii.

Tehnologiile, pe lângă faptul că transformă radical evoluția societății, permit și reinventarea educației și creșterea accesibilității ei.

În România modernă, efortul de sincronizare cu civilizația occidentală a fost permanent.

 

Așa a apărut și Școala de ingineri hotarnici pe lângă Mânăstirea Sf. Sava în 1818. Gheorghe Lazăr, după ce studiase ingineria la Viena, „învrednicit cu organizarea primei forme de învățământ tehnic instituționalizat în Principatele Române, trimitea în 1818 prima chemare veniți voi tineri din toată țara și de toată starea.

Școala de ingineri hotarnici a fost un răspuns la o nevoie a societății acelor vremuri: nevoia de a construi.

De atunci generațiile de profesori și studenți care au scris istoria universității noastre, au crescut performanțele și valoarea și au contribuit la construirea României.

Astăzi Universitatea Politehnica din București se prezintă, cu cele 15 facultăți, 54 departamente, 28.000 de studenți, 2300 de cadre didactice și personal didactic auxiliar și de administrație, pregătită pentru o lume în care tehnologiile evoluează într-un ritm exponențial în care niciun demers nu mai poate fi conceput fără accesul la tehnologiile avansate.

Universitatea Politehnica din București are ca misiune formarea profesională prin educație creativă, prin inovație, cunoaștere și prin cercetare științifică. În universitate, în orice timp, dar cu precădere în sec 21, cei tineri care îi trec pragul trebuie să își descopere puterile creative și să se regăsească pe ei înșiși pentru a fi rezultatul a ceea ce au ales să devină.

Toate școlile sunt unice, iar cum această afirmație este adevărată, tot atât de adevărat este că fiecare dintre noi, studenți sau profesori, suntem unici, ca urmare procesul de învățare trebuie să fie personalizat.

Personal, am hotărât la terminarea liceului să aleg Universitatea Politehnica din București, pe care am absolvit-o și în care am devenit apoi cadru didactic. Impresionată de dimeniunea academică a istoriei de aproape 200 de ani a universității, de valoarea dascălilor mei, de modul în care evoluează comunitatea academică, prin rigoare și performanță, și astăzi aș alege la fel.

Sunt produsul educației, familiei, învățătoarei și profesorilor mei din gimnaziu, liceu și universitate, și datorez evoluția mea profesională și comunității academice din Universitatea Politehnica din bucurești, unde sunt profesor.

De fiecare dată găsesc multe argumente să îi conving pe liceeni că Universitatea Politehnica din București îți oferă ceea ce este foarte important în viață: un mod de a gândi și a raționa logic, sistemic, riguros și știința de a face lucruri cu ceea ce ai învățat.

Nu este o școală a cărei diplomă se obține facil, dar nici viața și cariera profesională nu sunt ușoare, ca urmare eventualele dificultăți te pregătesc mai bine și contează și pentru ceea ce nu se scrie încă pe diplomă - experiența de viață.

Universitatea Politehnica din București este preocupată permanent de creșterea performanțelor în formarea generațiilor tinere de ingineri, în activitatea de cercetare științifică prin care dezvoltă și produce cunoaștere și prin participarea la realizarea unui Spațiu Comun al Învățământului Superior și al Cercetării științifice în Uniunea Europeană și în lume.

Pentru a avea mereu certiudinea creșterii performanțelor Universității Politehnica din București trebuie să avem studenți și profesori motivați și puterea de a convinge cât de important este rolul pe care îl au comunitățile academice în evoluția societății.

Pentru a atinge performanțele pe care le dorim, atragem cei mai buni absolvenți de liceu, pe care îi încurajăm și îi motivăm să judece independent, să fie întreprinzători, perseverenți și curajoși în asumarea propriului drum profesional. De asemenea, trebuie să le spunem celor care bat la porțile universității că aici vor fi ajutați să își descopere propriile forțe creative, să își dezvolte abilități și competențe profesionale, pentru a deveni mai eficienți și performanți în gestionarea problemelor din viitorul lor.

Cred că educația și pregătirea profesională sunt cheile viitorului. Una dintre chei se află în buzunarul tânărului absolvent de liceu pe care îl invităm să deschidă poarta universității noastre. Cu cea de-a doua cheie va pleca la absolvirea studiilor universitare, pentru a deschide porțile viitorului.

 

Presedinte Senat UPB
Prof. Ecaterina ANDRONESCU